Vernissage Uddenskulptur 2015 ‘Jubileum’

Varmt välkommen till
 invigning ”Vindarnas Hus” och
 vernissage ”Udden Skulptur 2015”

Lördagen 13 juni
Norra Strandgatan, Hunnebostrand

13:15 Invigning av ”Vindarnas Hus” av Lars Widenfalk
(inköpt 2015 av Sotenäs Kommun)

Ragnhild Selstam, Sotenäs kommun, berättar om konstverket.


13:30 Vernissage av utställningen Udden Skulptur 2015

Hans Leutscher, utställningsansvarig, inleder.

Mats Abrahamsson, Sotenäs Kommun, hälsar välkommen.
 Viveca Lärn, författare, inviger utställningen.

Pål Svensson, skulptör, beskriver framtida visioner.

UDDEN SKULPTUR FYLLER FEM ÅR!

Udden Skulptur 2015 är en jubileumsutställning! Det är fem år sedan vi startade och intresset för utställningen bara växer. Det gamla stenbrottet, som ligger i Hunnebostrand och har en betagande utsikt över havet som erbjöd frakt till andra kontinenter, har fått nytt liv. Konst huggen i sten ger upplevelser av form och uttryck, fantasi och nya möjligheter. Det hårda materialet tillåter en rent fysisk kontakt med konstverken, för unga kanske en första kontakt med skulptur!

Tjugo konstnärer från fem olika länder deltar i Udden Skulptur 2015 Jubileum. Åtta skulpturer är gjorda här i Bohuslän, på Konstnärernas Kollektivverkstad i Skärholmen och vid stenbrotten i Hallinden, Tossene och Evja. De flesta skulpturer är till salu.


Vi är mycket glada över att författaren Viveca Lärn bidragit med en text i årets katalog. Hon har ett ben i Göteborg där hon bor och verkar, det andra i Bohuslän. Hennes far Hubert Lärn var född i Ljungskile och hennes farfar i Tanum. Hon har skrivit många barnböcker och romaner som utspelar sig i Bohuslän, till exempel böckerna om Saltön som också blivit film i TV.

Visionen om Stenens Hus
Stenens Hus är än så länge en vision, men med stora möjligheter att bli verklighet. Ett granitens kunskapscentrum i Bohuslän, en plats där man kan få information och kunskap om den bohuslänska graniten. Stenens Hus skall också visa vad stenindustrin utförde för 100 år sedan inom ornamentik och byggnadssten, och vad dagens konstnärer gör av materialet inom den samtida konsten. Här skall också presenteras framtida visioner av en modern stenindustri i samarbete med avancerad arkitektur och konst.

En stor tack går till Västra Götalands Regionen, Sotenäs Kommun och Sotenäs Turistförening som gjorde det möjligt att organisera Udden Skulptur 2015 jubileum.
Invigning Uddenskulptur 2015 'Jubileum'

 

soteloggawebb